Прогрес

Вчені створили м’ясо з клітин людського тіла і крові

Група американських вчених і дизайнерів створила м’ясо, вирощене з людських клітин. Про це пише Deezen.

Для «вирощування» стейка вони взяли людські клітини і кров, з яких культивували справжній стейк. Автори проекту підкреслюють, що не вважають свою ідею канібалізмом.

Вирощений стейк вчені назвали Ouroboros. Це слово позначає змія, що кусає себе за хвіст, і є давнім символом вічності і циклічної природи життя.

«Подібне м’ясо можна вирощувати в закусочних або прямо в себе вдома. Щоб отримати стейк, необхідно зібрати власні клітини з внутрішньої сторони щоки, а потім помістити їх у сироватку з простроченої крові. У результаті з клітин виросте шматочок м’яса розміром з один укус», — кажуть автори ідеї.

Зараз розробку можна побачити на виставці Beazley Designs of the Year.

«Головна перевага такого методу — відсутність шкоди для тварин. Людина отримує все те ж м’ясо, але при цьому ніхто не гине», — підкреслюють вчені.

Усього процес вирощування займає три місяці.

«Ми не просуваємо «поїдання себе» як рішення, яке виправить потреби людей у білку. Ми радше задаємося питанням, на які жертви ми повинні піти, щоб продовжувати споживати м’ясо в тому темпі, в якому ми робимо це зараз? У кого в майбутньому буде можливість їсти м’ясо тварин, а в кого залишиться тільки спосіб отримання м’яса через вирощування його з себе», — пояснили розробники продукту.

Нагадаємо, український стартап почав виробництво замінника м’ясного фаршу з рослин.