Прогрес

Вчені створили штучний вірус, що блокує коронавірус

Його ефективність уже підтверджена на мишах, проте на людях експерименти ще не проводилися.

У США вчені створили в лабораторії вірус, який пропонують використовувати в якості вакцини проти коронавірусів. Вони вважають, що такий підхід буде ефективним і проти вірусу SARS-CoV-2. Результати дослідження опубліковані в журналі Американського товариства мікробіології mBio.

Поки проведено випробування на мишах, заражених коронавірусом MERS.

У своєму дослідженні вчені описують підхід, заснований на створенні генно-інженерного вірусу, що містить фрагменти S-білка, з якого складені шипи коронавірусів, через які вони зв’язуються з рецепторами на поверхні клітин, що дозволяє вірусу проникати всередину здорових клітин.

Вчені створили на основі природного вірусу парагрипу 5 (PIV5), який відомий у собак, але безпечний для людей, модифікований вірус, додавши до PIV5 ген, що змушує інфіковані клітини продукувати S-глікопротеїн, аналогічний тому, що міститься в шипах коронавірусу.

Отриманий вірус автори випробували на мишах, використовуючи його в якості вакцини проти вірусу MERS. Відомо, що вірус MERS не вражає мишей, тому для експерименту були створені модельні тварини, у яких експресується білок DPP4, використовуваний вірусом MERS в якості точки входу в клітини людини.

Лабораторні тести показали, що одноразова доза вірусної вакцини, що вводиться через ніс, ефективно змушувала інфіковані клітини продукувати S-білок, що у свою чергу викликало імунні відповіді проти цього білка у тварини-носія.

Через чотири тижні після того, як миші отримали вакцину, вони піддавалися впливу штаму вірусу MERS, адаптованого до мишей, щоб викликати смертельну інфекцію. Вірус MERS був також переданий контрольним групам мишей, які отримали PIV5-вакцину без генів для S-білка або внутрішньом’язову вакцину з інактивованим вірусом MERS.

Усі миші, імунізовані модифікованим вірусом PIV5, вижили після зараження вірусом MERS. Натомість усі миші, імунізовані PIV5 без S-білка, померли від інфекції. Внутрішньом’язова вакцина від інактивованого вірусу MERS захистила від смертельної інфекції тільки 25 відсотків мишей. Крім того, у тварин, які отримали внутрішньом’язову вакцину, дослідники фіксували підвищений рівень лейкоцитів-еозинофілів, що вказує на інфекцію і запалення, що, на думку авторів, змушує задуматися про безпеку застосування внутрішньом’язових вакцин з інактивованим коронавірусом.

Тепер автори зосередили свої зусилля на створенні модифікованого вірусу, що захищає від SARS-CoV-2. За їхніми словами, «знайти ефективну вакцину проти коронавірусу, що викликає COVID-19, — це питання часу.

У перший раз 100 відсотків населення не будуть схильні до дії вірусу, а це значить, що ми поки не знаємо, чи отримають люди тривалий імунітет від інфекції SARS-CoV-2, — і «важливо подумати про способи захисту населення».

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net