Прогрес

Вчені створили вакцину від COVID-19 у вигляді спрею

У Південній Кореї біологи розробили вакцііну від коронавірусу, яку можна буде вводити не ін’єкцією, а через носовий спрей. Препарат уже випробували на «олюднених» трансгенних мишах, повідомляється у звіті вчених в bioRxiv.

Розробники відзначають, що їхня вакцина — атенуйований (живий, але ослаблений) SARS-CoV-2, який може «тренувати», у тому числі, місцевий імунітет слизової оболонки носоглотки. Його поступово адаптували для культивування в епітеліальних клітинах Vero з 37 до 22 градусів за Цельсієм.

За даними дослідників, одноразова доза їхнього препарату «щонайсильнішим чином індукує нейтралізуючі антитіла, клітинний імунітет і антитіла IgA слизових оболонок» у імунізованих через ніс мишей, яких попередньо зробили вкрай сприйнятливими до інфекцій SARS-CoV-2 і SARS-CoV (нещеплені особини з контрольної групи після зараження померли).

«Миші, вакциновані однією дозою, були повністю захищені від інфекції, у них не спостерігалася втрата ваги, не було смертей і присутності вірусу в носових раковинах, мозку, легенях і нирках», — пишуть автори. Дія препарату перевірена на 19 мишах, клінічні випробування поки не проводилися.

Розробники підкреслили, що навіть при використанні оксфордської вакцини ChAdOX1-nCoV-19, яка вважається одним з препаратів-лідером, на який уже роблять попередні замовлення, вірусну РНК однаково виявляли в носоглотці і легенях, тоді як їхній кандидат «повністю» захищав піддослідних.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net