Прогрес

Вчені створили «живий бетон», який здатний розмножуватися

Матеріал може повністю змінити уявлення про будівництво.

Вчені з Університету Колорадо (Боулдер) створили те, що можна назвати «живим бетоном». Матеріал являє собою суміш піску, ціанобактерій та гідрогелю. Пісок відіграє роль каркасу, фотосинтезуючі ціанобактерії виконують регенеративну функцію, а гідрогель є своєрідним живильним середовищем для бактерій, інформує Ukr.Media.

В ході дослідження ціанобактерії розміщували на суміші піску і особливого гідрогелю, де вони розмножувалися і мінералізувалися як живий організм. Завдяки цим фотосинтезуючим бактеріям, які вбирають вуглекислий газ, бетон може самостійно закладати тріщини, які утворюються.

Для демонстрації «здібностей» бетону вчені розділили навпіл одну цеглу, додали пісок, гідрогель і поживні речовини, в результаті чого ціанобактерії виростили дві повноцінних цегли.

З-за бактерій бетон має зелений колір, який зникає в міру висихання і відмирання бактерій. Проте навіть після зникнення зеленого кольору бактерії виживають протягом кількох тижнів і можуть бути омолоджені, що призведе їх до подальшого зростання.

Учені підкреслюють, що при створенні матеріалу вони не додавали бактерії в бетон, а втягували їх у будівництво. Такий метод дозволить в майбутньому використовувати матеріал в місцях з нестачею ресурсів, наприклад, в пустелях, Арктиці або навіть на інших планетах.

Зазначається, що подібний бетон невибагливий до складових інгредієнтів. Для виробництва необхідно добувати річковий і морський пісок, що призводить до екологічних проблем в місцях видобутку. При створенні «живого бетону» можна використовувати скловолокно або перероблений бетон.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net