Прогрес

Вчені випустили в природу перших генетично модифікованих метеликів

Так, принаймні у США, де це зробили вперше. А все для того, щоб скоротити популяцію шкідників.

У США випустили в природу перших генетично модифікованих самців метеликів капустяної молі, пише журнал Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, інформує Ukr.Media.

Капустяна міль (Plutella xylostella) — один з основних шкідників сільськогосподарських культур у світі. Личинки живляться листям кольоровою і білокачанною капустою, броколі та ріпаком. Комаха на диво швидко пристосовується до нових видів пестицидів. Щорічний збиток, що заподіюється капустяною міллю, оцінюється в п’ять мільярдів доларів в рік.

Скорочення популяції

Завдяки біотехнологічній розробці американських і британських вчених на чолі з Ентоні Шелтоном кількість шкідників сільського господарства буде зменшуватися.

Фахівці додали до метелика два нових гени. Один з них включається тільки в потомстві генетично модифікованих (ГМ) самців, приводячи до смерті всіх новонароджених самок. Причому такий ген передається по чоловічій лінії, і всі народжені від ГМ-самці комах також не зможуть мати потомства жіночої статі.

Інший ген, що кодує червоний флуоресцентний білок, потрібен був лише для того, щоб ідентифікувати ГМ-метеликів в природі.

Розроблена вченими модель є керованою і такою, що обмежується самостійно. Оскільки потомство капустяної молі володіє високою смертністю — помирає до 50 відсотків з кожного нового покоління, — за розрахунками вчених, летальний ген зникне через кілька поколінь, якщо не випускати щоразу нових ГМ-самців.

Як пройшли випробування

Під час польових випробувань в штаті Нью-Йорк в серпні і вересні 2017 року дослідники випускали ГМ-метеликів в природу шість разів, від 1000 до 2500 особин кожного разу. За спостереженнями вчених, ГМ-самці в перший сезон вижили в дикій природі і успішно конкурували з дикими самцями за парування з самками.

Як і передбачалося, протягом кількох поколінь ГМ-комахи на території повністю зникли. Для контролю виходу штучного штаму з місцевої екосистеми дослідники використовували методику mark — release — recapture («позначив — випустив — спіймав»), коли мічені метелики, залучені спеціальними феромонами, збиралися в пастки.

Керівник британського дослідницького центру Oxitec в області сільського господарства й один з авторів дослідження Ніл Моррісон зазначив, що дослідження засвідчило величезний потенціал такої технології як інструменту боротьби з шкідниками.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net