Прогрес

Вчені вивчають можливість поширення коронавірусу через воду

Бар’єри системи очищення води добре справляються з вірусами, проте забруднена фекаліями хворого вода може стати джерелом зараження для людини.

Людина потенційно може заразитися коронавірусом через воду. До такого висновку прийшли вчені-екологи зі Стенфордського університету, які досліджували шляхи передачі нового коронавірусу SARS-CoV-2 у навколишньому середовищі і факторів, що впливають на його розповсюдження. Попередні результати опубліковані в журналі Environmental Science & Technology.

«Малоймовірно, що це може бути основним шляхом передачі, але людина потенційно може зазнати впливу при взаємодії з водою, забрудненою необробленими фекаліями», — пишуть вчені.

Вони також відзначають, що повідомлення про те, що коронавірус SARS-CoV-2 виявили в калі хворих, змушують насторожитися.

Однак, кажуть автори дослідження, щоб робити конкретні висновки, потрібні кількісні спостереження, які можна було б поширити на розуміння стійкості вірусу в інших контекстах.

«Наприклад, деякі з ранніх повідомлень про SARS-CoV-2 в калі були представлені у вигляді числа копій гена вірусу на зразок мазка без вказівки маси калу. На жаль, одні тільки ці дані не дозволяють прогнозувати концентрацію SARS-CoV-2 у стічних водах», — відзначають вони.

Дослідники закликають до співпраці вчених інших напрямків, перш за все, вірусологів, для того щоб створити систему постійного моніторингу стічних вод, у тому числі, на предмет виявлення нових, потенційно небезпечних вірусів.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net