Прогрес

Вчені вияснили, що мікроби можуть вижити навіть в ізольованому середовищі

Японські науковці дослідили одну з найбільших систем океанічних течій на планеті.

Як довго можуть зберігати свою життєздатність мікроорганізми? У певних умовах — до 100 мільйонів років і більше. До такого висновку дійшли японські вчені, досліджуючи донні відкладення з південної частини Тихого океану, інформує Ukr.Media.

Зразки для вивчення були зібрані в районі Південно-Тихоокеанського кругообігу — однієї з найбільших систем океанічних течій на планеті. Через відстань від морського дна до поверхні і найближчої суші, особливостей циркуляції води та інших факторів, ця частина Світового океану вважається своєрідною «водною пустелею»: кількість поживних речовин і різноманітність форм життя там надзвичайно мізерна.

«Наше головне питання було в тому, чи може життя існувати в такому середовищі з обмеженими поживними ресурсами, чи це повністю млява зона, — говорить один з авторів роботи. — І ми хотіли знати, як довго мікроби зможуть підтримувати життєздатність в умовах майже повної відсутності їжі».

Дослідники відібрали керни (проби твердої речовини) з дна на глибині 6000 метрів; при цьому вони пробурили свердловини до позначки близько сотні метрів нижче рівня дна океану. У всіх зразках було виявлено наявність кисню. Вчені припускають, що якщо накопичення органічного осаду на дні океану відбувається зі швидкістю не більше одного-двох метрів протягом мільйона років, це дозволяє кисню насичувати весь шар осаду і створювати тим самим умови для виживання аеробних мікроорганізмів.

Лабораторне вивчення кернів показало, що мікроби не перетворилися на скам’янілості, а були цілком життєздатні і могли ділитися. «Спочатку я був налаштований скептично, але ми виявили, що до 99,1% мікробів у відкладеннях, що сформувалися 101,5 мільйони років тому, були ще живі і готові споживати ресурси», — дивується вчений.

Серед виявлених мікроорганізмів переважали представники типів Actinobacteria, Bacteroidetes, Firmicutes, Alphaproteobacteria, Betaproteobacteria, Gammaproteobacteria, і Deltaproteobacteria. Також були ідентифіковані окремі клітини термофільних архей.

Така знахідка на дні Тихого океану дозволить вченим краще зрозуміти особливості розвитку та еволюції морської мікрофлори. «Це дослідження показує, що підводне дно є відмінним місцем для вивчення крайнощів життя на Землі, — пишуть вчені. — Найцікавіше, що це показує відсутність будь-яких обмежень для підтримки життя у стародавньому донному осаді Світового океану».

Раніше вчені встановили, що бактерії здатні рости в атмосфері чистого водню, а також можуть різко змінювати навколишнє середовище перед власним вимиранням.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net