Прогрес

Вчені виявили головного «винуватця» появи сивини

Як впливає стрес на колір вашого волосся.

Стрес дійсно сприяє появі ранньої сивини, довели вчені з Гарвардського університету, інформує Ukr.Media.

Причому, побілівши, волосся вже ніколи не повертається в колишній відтінок.

Дослідження проводилися на піддослідних щурах. Виявилося, що головним «винуватцем» появи сивини є гормон норадреналін, який виділяється, коли організм переходить в стресовий режим «бий або біжи».

Відомо, що ця речовина потрапляє в кровотік і прискорює серцебиття. Але, очевидно, вона також ушкоджує стовбурові клітини меланоцити, що виділяють пігмент.

У більшості випадків люди починають сивіти після 30 років. Вважається, що передчасне посивіння в підлітковому віці пояснюється спадковістю.

Питання, чи може стрес викликати зміну кольору волосся, бурхливо обговорювалося в науковій спільноті протягом багатьох років. Думки із серії «людина посивіла за одну ніч» вважали міфом. Автори нової наукової роботи вирішили точно перевірити, як стресова реакція діє на тканини людського організму, особливо як це впливає на волосся та шкіру.

Вони зосередилися на роботі симпатичної нервової системи, яка залучена в реакцію «бий або біжи». Симпатичні нерви іннервують всі органи людського тіла, у тому числі волосяні фолікули (саме через них волосся на шкірі підіймається). Побічний ефект полягає в тому, що коливання рівня гормонів може порушити функції клітин.

Волосяні фолікули містять стовбурові клітини меланоцити, які надають шкірі та волоссю пігмент. Дослідження показало, що стрес змушує симпатичні нерви вивільняти норадреналін, а він, своєю чергою, викликає надмірну активацію стовбурових клітин.

В результаті «роль» клітин змінюється, вони зміщуються в інші частини тіла, залишаючи волосяні фолікули виснаженими.

Це спостереження підтвердилося після експериментів на щурах. Фізичний і психологічний стрес призвів до зниження кількості стовбурових клітин меланоцитів на 50% всього за 24 години і, як наслідок, до появи сивини.

«Згубний вплив стресу, який ми виявили, був набагато вищим, ніж ми могли собі уявляли. Всього через декілька днів всі регенеруючі пігмент стовбурові клітини було втрачено.

Як тільки вони зникають, ваш організм більше не здатний виробляти пігмент. Пошкодження стають незворотними», — зазначив автор дослідження.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net