Прогрес

Вчені виявили імунітет до COVID-19 у деяких людей, які не хворіли

Причиною цього є перехресна реакція: коли Т-клітини-помічники розвиваються у відповідь на інший вірус, вони реагують на схожий, але раніше невідомий патоген.

Вчені виявили в організмі деяких людей, які ніколи раніше не хворіли на COVID-19, допоміжні Т-клітини, здатні розпізнавати і реагувати на небезпечний вірус. Про це йдеться в новому дослідженні, результати якого в четвер, 4 червня, оприлюднені Science alert.

Дослідники вважають, що причиною цього є так звана перехресна реакція: коли Т-клітини-помічники розвиваються у відповідь на інший вірус, вони реагують на схожий, але раніше невідомий патоген. В цьому випадку Т-клітини можуть залишитися після попереднього контакту людини з іншим видом коронавірусу — ймовірно, одним з чотирьох, які викликають застуду.

На думку вчених, саме ці клітини «можуть допомогти генерувати швидшу і сильнішу імунну відповідь». Серед груп пацієнтів з коронавірусом, вивчених в цьому дослідженні, тільки у двох були важкі випадки. Решта 90% мали легку або помірну форму інфекції. Однак деякі скептики вважають, що поки рано робити висновки, що перехресна реакція відіграє якусь роль в тому, як саме протікає в організмі людини COVID-19. Адже вже за кілька місяців дані можуть бути неактуальними через швидку мутацію вірусу.

Разом з тим, автори дослідження зазначають, що «імунна система пов’язана з подією. Якщо це сильна подія, у вас буде сильна пам’ять».

Раніше повідомлялося, що вчені з’ясували нову причину небезпеки коронавірусу для людини.