Прогрес

Вчені виявили імунітет до COVID в зразках донорської крові, зібраній до початку спалаху

Люди, котрі здавали кров, могли раніше хворіти на інші коронавіруси, що пояснює наявність так званого крос-реактивного імунітету.

Вчені виявили імунітет до коронавірусу в зразках донорської крові, зібраних ще в 2015-2018 роках. Дослідження вчених з Інституту імунології в Ла-Хойї в Каліфорнії опубліковано в журналі Cell.

Зазначається, що приблизно в половині — 40-60% — зразків крові допандемічного забору Т-клітини імунітету починали атакувати антигени коронавірусу. Вчені висунули припущення, що це може відбуватися при реалізації так званого перехресного імунітету: люди, у яких взяли цю кров, раніше могли перехворіти на якісь інші коронавіруси, і тому у них вже були антитіла, здатні детектувати родинні віруси.

Потім, після аналізу проб крові на антитіла до HcoV-OC43 і HcoV-NL63 («нешкідливі» для людини коронавіруси, які викликають сезонну застуду, — ред.), гіпотезу підтвердили.

Також виявилося, що Т-хелпери (один з двох типів Т-клітин) реагують не тільки на S-білок шипів вірусу — основну мету більшості вакцин, а й на деякі інші його білкові структури, а на Т-кілери, які атакують ці шипи, припадає менше половини імунної відповіді.

Нагадаємо, що раніше вчені з’ясували, скільки коронавірус тримається в повітрі. Заражених коронавірусом попросили вимовляти фрази, в процесі чого спеціальний прилад контролював мікрокраплі з рота.

Також були названі ускладнення від COVID, які можуть залишитися на все життя. Коронавірусна інфекція дає ускладнення в серцево-судинній системі, а також вражає нервову систему.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net