Здоров’я

Вчені виявили місце, де може початися нова пандемія

Ринки диких тварин у Південно-Східній Азії створюють сприятливі умови для розвитку коронавірусів. Такого висновку дійшла міжнародна команда зоологів, що опублікувала своє дослідження на порталі препринтів bioRxiv, пише Naked Science в п’ятницю, 12 червня.

Вчені провели дослідження на ринках і фермах В’єтнаму ще в 2013-2014 роках. Тоді вони збирали зразки біологічного матеріалу (крові, фекалій та інших виділень) від тварин, які там продавалися.

Методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) дослідники визначали наявність генетичних послідовностей різних коронавірусів у зразках. Їм вдалося виявити сліди присутності шести різних видів патогенів з трьох підродин сімейства Coronaviridae — в тому числі бетакоронавірусів, до яких належить збудник Covid-19.

«Різні штами коронавірусу були виявлені на всіх 24 ринках, де продавалися живі гризуни. До того ж віруси були знайдені на 60% ферм, де вирощуються ці тварини, і на 94% підприємств, які виробляють добрива з виділень кажанів», — пишуть дослідники.

Крім того, дослідження показало, що в міру переміщення тварин по ланцюжку поставок частка зразків, заражених різними коронавірусами, зростає. Так, серед звичайних пацюків, яких продавали ловці, частка заражених особин становила 20,7%. На великих ринках цей показник зріс до 32%, а серед щурів, які подавалися в ресторанах, відсоток заражених зразків склав 55,6%. Схожі тенденції спостерігалися для бамбукових щурів, дикобразів і рукокрилих.

Згідно з припущенням вчених, поширення коронавірусів на ринках м’яса відбувається через змішування фекалій різних видів або через пряму передачу патогена від одного виду до іншого. На це, зокрема, вказує той факт, що у фекаліях гризунів були виявлені віруси, характерні для птахів і кажанів.

Гібридизація різних штамів вірусів є причиною зоонозних інфекцій і несе серйозну загрозу людині. На думку вчених, уряди В’єтнаму та інших країн Південно-Східної Азії повинні вжити заходів, які не дозволять з’явитися новим смертельно небезпечним вірусним хворобам. Як відомо, за однією з версій пандемія COVID-19 почала свій хід світом з ринку китайського Уханя, де коронавірус передався від призначених на продаж тварин до людини.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net