Прогрес

Вчені виявили наслідки величезного вибуху на Місяці

На Місяці виявлені сліди гігантського катаклізму.

Дослідження супутника Землі можуть допомогти дізнатися минуле нашої планети, інформує Ukr.Media.

Вчені виявили, що багато мільйонів років тому на Місяць впав гігантський астероїд, який розплавив кору супутника Землі. Такий висновок експерти зробили в ході вивчення ґрунту, який був доставлений експедицією «Аполлона-17» в 1972 році.

В привезеному зразку були виявлені частинки мінералу бадделеїта розміром близько 0,25 мм, який своєю чергою утворений з іншого елементу — фіанітів. Останній представляє з себе діоксид цирконію. Такий мінерал використовують ювеліри для імітації алмазу. Утворюється фіаніт при температурі 2300 градусів за Цельсієм. Але постало питання про те, що могло розплавити місячну кору?

Експерти дійшли висновку, що швидше за все супутник Землі пережив зіткнення з величезним астероїдом більш 43288 мільйонів років тому. Саме це і стало причиною появи в місячному ґрунті бадделеїту.

Автор праці Уайт пояснює, що такі дослідження Місяця можуть відкрити таємницю минулого нашої планети. Річ у тім, що Земля більш геологічно активна. Рухи тектонічних плит постійно породжують зміни, які приховують більш древні пласти з можливими слідами космічних впливів.

На Місяці ж подібних зрушень не відбувається, тому супутник Землі стає, по суті, вікном в минуле нашої планети.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net