Прогрес

Вчені виявили, що ймовірність розвитку раку у людей підвищується за умови частої зміни часових поясів

УченыеЧаста зміна часових поясів сприяє розвитку онкологічних хвороб у людей.

У сучасному світі людям часто доводиться здійснювати перельоти у різні країни, перетинаючи при цьому різні часові пояси. Як виявилося, зміна часових поясів негативно відбивається на клітинах організму, викликаючи у них молекулярний стрес. За даними дослідників з Технологічного коледжу штату Вірджинія, саме цей стан здатний спровокувати зростання злоякісних клітин, інформує Ukr.Media.

Неодноразово згадувалося про те, що люди, які вимушені часто літати на великі відстані, частіше за інших зіштовхуються з розвитком онкологічних захворювань. Але до теперішнього часу не був вивчений вплив циркадних порушень на здатність організму перешкоджати зростанню злоякісних клітин на молекулярному рівні.

У матеріалах дослідження, опублікованих на сторінках видання Science Advances вчені повідомили, що за умови частої зміни часових поясів відбувається зміна мікросередовища, яке оточує пухлинні клітини, що сприяє їх зростанню і розвитку. Також вчені стверджують, що саме циркадні порушення і викликані цим зміни мікросередовища перешкоджають природним захисним силам організму (імунним клітинам) боротися з патогеном.

«Наше дослідження показало, що часті перельоти, пов’язані зі зміною часових поясів, вкрай небезпечні для осіб з уже наявними злоякісними новоутвореннями. За умови регулярної зміни часових поясів або наявності позмінної роботи відбувається ослаблення імунної системи, що сприятливо може вплинути на зростання ракових клітин», — пояснила ад’юнкт-професор біології Карла Фінкельштейн.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net