Здоров’я

Вчені виявили, що любов до чаю або кави обумовлена генами людини

Люди обирають, який напій вжити вранці, під дією генів.

Гени визначають той напій, який людина вживає вранці для додання бадьорості. Хтось обирає чай, а хтось — каву під впливом ДНК, інформує Ukr.Media.

Усе людство можна умовно поділити на любителів кави та чаю. Вчені з Riken Center for Integrative Medical Sciences і Університету Осакі у Японії вирішили з’ясувати, чи існують якісь генетичні зв’язки з уподобанням цих напоїв. Для цього вони вивчили генетичну інформацію і харчові уподобання понад 160 тисяч жителів Японії. Результати цього дослідження опубліковані у журналі Nature Human Behavior. Воно продемонструвало наявність 13 харчових уподобань, включаючи вживання алкоголю, вибір напоїв і їжі, які пов’язані з певним набором генів. Деякі з цих асоціацій збільшували ймовірність хвороб на зразок раку і діабету.

Їжа багато в чому визначає здоров’я людини, але тепер доведено, що гени людини визначають її вибір у їжі. Геномні дослідження зазвичай проводяться для пошуку специфічних генетичних варіацій, пов’язаних з підвищеним ризиком тих чи інших хвороб. Наприклад, 1 000 осіб групують разом для того, щоб визначити, як варіації або зміни у їх ДНК можуть бути використані для передбачення розвитку різного роду недуг. Тепер дослідники проаналізували наявність цих варіацій і вибір їжі.

Були встановлені розбіжності у ДНК, що впливають на любов людини до чаю або кави. Ці гени посилювали сприйняття певних смаків, що впливало на формування харчових уподобань. Деякі гени впливали на потяг людини до гіркого смаку, і тому вона найчастіше обирала тофу. А за відсутності цих варіантів вживала менше алкоголю або взагалі не пила. У любителів риби та овочів були генетичні варіанти, які роблять їх більш чутливими до смаку унамі.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net