Здоров’я

Вчені виявили, що продовжити тривалість життя людини може тривала відпустка

Повноцінна відпустка позитивно впливає на тривалість життя людей.

Експерти з Університету Гельсінкі (Фінляндія) стверджують, що люди, які беруть повноцінну відпустку, набагато рідше зіштовхуються з серцево-судинними захворюваннями, і мають більшу тривалість життя, інформує Ukr.Media.

Вчені також звертають свою увагу на те, що навіть якщо людина буде харчуватися збалансованою їжею і вести здоровий спосіб життя — ці заходи ніяк не зможуть заповнити недолік гарного відпочинку.

Свої висновки дослідники зробили на підставі спостережень за чоловіками-підприємцями, які не потребували коштів. Загалом у поле зору вчених потрапили 1 222 людини. Практично 50 років вчені стежили за учасниками експерименту, розділеними на дві групи. Учасники з першої групи протягом усього часу повинні були дотримуватися здорового способу життя, правильного харчування, контролювати свою вагу і приймати препарати (за необхідності) від тиску і холестерину, але при цьому у них були обмеження щодо тривалості щорічної відпустки. Учасники з другої групи вели звичний для них спосіб життя, маючи можливість повноцінного відпочинку один раз на рік.

Під час дослідження фінським вченим вдалося встановити, що вже через 15 років, попри зниження ризику розвитку серцевих патологій майже на 46 %, було зафіксоване зростання передчасних смертей серед добровольців з першої групи.Такі показники експерти пояснюють коротким відрізком часу, відведеним для відпочинку людей. Попри ЗСЖ чоловіків з першої групи, тривалість щорічної відпустки у них склала менше 21 дня. За даними експертів, ризик передчасного відходу з життя серед цих чоловіків склав 37 %.

«Ми отримали відомості, що чоловіки, у яких був більш короткий період відпочинку, мали більш короткий сон, і виконували більший обсяг роботи. Саме стан постійного стресу звів нанівець усі позитивні сторони ЗСЖ, і призвели до збільшення ризику розвитку серцево-судинних патологій та передчасної смерті багатьох з них», — поділився професор університету Тімо Стрендберг.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net