Прогрес

Вчені виявили, що сила рукостискання пов’язана із ступенем когнітивних порушень у людини

При слабкому рукостисканні людині варто звернутися до фахівців.

Учені кількох університетів США, стаття яких опублікована у журналі Journal of alzheimer’s Disease, з’ясували, що слабке рукостискання є ранньою ознакою когнітивних порушень, що призводять до деменції, інформує Ukr.Media.

Якщо врахувати, що сила хватки 30-річного чоловіка у середньому становить близько 40 кілограмів, кожні п’ять кілограмів зниження цього показника асоційовані з 18-відсотковим зростанням ризику серйозних інтелектуальних порушень, розрахували дослідники.

Фахівець із відновлювальної терапії з Університету Кемпбелла (США) Річард Боханнон, автор ще однієї статті на цю тему, нещодавно опублікованої у журналі Clinical Interventions in Aging, прийшов до висновку, що силу рукостискання цілком можна розглядати у якості зручного та доступного індикатора стану здоров’я людини в цілому.

Боханнон проаналізував опубліковані результати досліджень, присвячених зв’язку між силою стискання кисті та здоров’ям, і з’ясував, що за послабленням хватки можна передбачити вікове зниження щільності кісткової тканини, підвищений ризик падінь і переломів. Також, крім деменції, ослаблення сили рукостискання свідчить про підвищений ризик депресії та близької смерті.

Фахівці вважають, що ослаблення м’язів кисті та передпліччя є частиною загального процесу втрати м’язової маси та сили, який починається після 40 і прискорюється після 70-річного віку. У середньому ми втрачаємо від трьох до п’яти відсотків м’язової маси за десятиліття. Водночас, підкреслюють експерти, силу рукостискання можна зберегти до глибокої старості, якщо регулярно тренувати м’язи кисті та передпліччя.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net