Прогрес

Вчені виявили залежність між сприйняттям смаку та кольором посуду

Як колір посуду може впливати на сприйняття смаку їжі.

Зверніть увагу на колір посуду, в якому лежить ваша їжа. Виявляється, одна і та ж страва в тарілках різного кольору може бути більш ароматною і смачною! У Політехнічному університеті Валенсії і Оксфордського університету вчені провели дослідження і з’ясували, що існує залежність сприйняття смаку від кольору посуду, в якому подається їжа та напої, інформує Ukr.Media.

Один і той же гарячий шоколад здається смачнішим, якщо його подають в чашці кремового або оранжевого кольору, а ось у червоній або білій чашці цей напій не настільки виразний. Саме такий висновок був зроблений на підставі результатів дослідження. Вчені з’ясували, що органи почуттів у людини по-різному сприймають смак їжі залежно від кольору посуду. В експерименті брало участь 57 добровольців, яким належало оцінити смак гарячого шоколаду. Його подавали в однакових склянках, які відрізняються лише за кольором. Внутрішня частина стаканчика була білою, а зовнішня виконана в білому, кремовому, червоному, помаранчевому кольорі.

Згідно з результатами дослідження, учасники якого всього лише оцінили напій, поданий в стаканчиках кремового і помаранчевого кольорів. При цьому гарячий шоколад наливався в усі склянки з однієї ємності. Але дегустатори порахували, що напій з червоних і білих стаканчиків менш смачний і не такий ароматний.

Проте вчені відзначили, що не існує чітких правил вибору «правильного» кольору посуду, який здатний підсилити аромат і смак їжі і напоїв. Колір посуду все ж впливає на смакові сприйняття.

Експерти вважають, що для вчених дослідження необхідне для вивчення процесу об’єднання мозком візуальної інформації, яка подається у вигляді посуду і їжі, що подається в ній. Висновки дослідження можуть виявитися корисними для виробників харчових продуктів, підприємств громадського харчування. Якщо підібрати «правильний» колір посуду і вигідно упакувати продукт, можна реально збільшити дохід. Покупець у першу чергу звертає увагу на «смачну» обгортку.

Попередні дослідження також підтвердили залежність кольору і смакових сприйнять: лимон більш ароматний і смачний, якщо його подають в ємності жовтого кольору. Напій холодного кольору підсилює відчуття спраги, чого не можна сказати про напої теплих кольорів. З’ясувалося, що в рожевих чашках напій здавався дегустаторам більш солодким у порівнянні з чашками інших кольорів.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net