Прогрес

Вчені встановили вік акул завдяки випробуванню атомної зброї

Випробування атомної зброї в період «холодної війни» залишили сліди вуглецю на хребцях риби.

Учені вперше змогли встановити вік рідкісних китових акул завдяки аналізу вуглецю на їхніх хребцях, який залишився в результаті випробувань атомної зброї в період «холодної війни». Про це йдеться в дослідженні організації Frontiers in Marine Science.

«Учені вперше змогли дослідити поперечний переріз хребців китової акули за допомогою радіовуглецевих матеріалів», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що хребет акули складається з декількох шарів — приблизно як річні кільця у дерев. Однак до останнього часу вченим не було відомо, як часто утворюються такі шари: раз чи два на рік.

Спочатку вчені визначили вміст вуглецю в хребцях двох акул, після чого його порівняли зі зразками особин, чий вік уже був відомий. Так встановили, що піддослідним рибам 35 і 50 років. Це вказує на те, що їхній життєвий цикл теоретично може тривати до 100 років.

При цьому було встановлено, що нові шари на хребті риб утворюються раз на рік.

Крім того, вдалося підтвердити, що цей вид риб росте вкрай повільно, а тому, швидше за все, не зможе пережити масовий вилов.

Наголошується, що отримані дані відіграють важливу роль для розуміння того, яким чином можна вберегти китових акул від вимирання.