Прогрес

Вчені з США розповіли про створення найкориснішого шоколаду

Виробникам шоколаду варто взяти на замітку!

Фахівці з Американського хімічного товариства опублікували дослідження, в якому розповіли, який шоколад з наукової точки зору вважається найкориснішим, інформує Ukr.Media.

Молочний шоколад є найпопулярнішим у всьому світі: його цінують за його солодкий смак і кремову текстуру, але це не зовсім здорова їжа. Навпаки, темний шоколад має високий рівень фенольних сполук, які дають антиоксидантні властивості, але він не такий смачний, як молочний. Ми спробували знайти золоту середину і вибрати шоколад, який буде і смачним, і корисним, — пишуть дослідники.

В ході дослідження вчені з’ясували, що для надання молочному шоколаду антиоксидантних властивостей можна додавати в нього шкірку арахісу.

Вчені розповіли, що ця ідея виникла після тестування різних видів сільськогосподарських відходів на біологічну активність. Початкова мета полягала в тому, щоб витягти феноли зі шкірки і знайти спосіб змішувати їх з їжею.

Коли виробники смажать і переробляють арахіс, щоб зробити арахісову олію, цукерки та інші продукти, вони найчастіше не використовують червону шкірку, яка покриває сам боб.

Тисячі тонн шкірки арахісу викидаються щороку, але оскільки вони містять 15% фенольних сполук, вони є відмінним джерелом антиоксидантів. Антиоксиданти не лише забезпечують протизапальне середовище, але і допомагають продуктам надовго зберегти свіжість.

І шкірка арахісу — не єдині харчові відходи, які можуть поліпшити молочний шоколад таким чином. Зараз дослідники також вивчають фенольні сполуки з використаної кавової гущі, чайного листя та інших харчових відходів.

Щоб перевірити новий арахісовий молочний шоколад на смак, вчені подрібнили шкурки арахісу в порошок і витягли фенольні сполуки. Потім фенольний порошок змішали з мальтодекстрином, звичайною харчовою добавкою, щоб полегшити його включення в кінцевий продукт — молочний шоколад.

Фахівці зробили кілька зразків шоколаду з різним відсотком фенолу і дали спробувати шматочки добровольцям. Як показав експеримент, ніхто не зміг здогадатися, де знаходиться звичайний молочний шоколад, а де з додаванням фенолу.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net