Соціум

Вчені з Великобританії пояснили тягу дітей до телевізора

Любов до перегляду телевізійних передач у маленьких дітей формується в ранньому віці.

Дослідники з’ясували, що любов малюків до телевізора залежить від їх темпераменту. Реакції, які протікають в мозку дітей молодших року, дозволяють передбачити, наскільки їм сподобається перегляд програм і як швидко вони засвоюють інформацію з них, інформує Ukr.Media.

Дослідження провела група з Університету Східної Англії і Лондонського університету Бірбек, щоб з’ясувати, як маленькі діти реагують на нову інформацію і чому одних тягне дізнаватися нове, а інших — ні. За допомогою ЕЕГ вчені проаналізували мозкову активність 48 дітей у віці 10 місяців, поки ті дивилися повторюваний 40-секундий уривок мультфільму.

Вони спостерігали за тим, як малюки реагують на сам ролик і на раптові вставки із зображенням чорних і білих квадратів, які чергуються.

Група очікувала, що з кожним новим запуском відео перестане привертати особливу увагу, діти будуть реагувати на нього все спокійніше і почнуть помічати «шахову дошку». Але виявилося, що деякі з них реагують на неї майже відразу — ще до того, як повністю подивляться мультфільм, — в той час як інші не фокусувалися на ній навіть після декількох роликів поспіль. Вчені з’ясували, що темперамент дитини безпосередньо впливає на її здатність і бажання знаходити і засвоювати інформацію, а ступінь телевізійного впливу залежить від характеру малюка.

Автор дослідження доктор Теодора Гліга зі школи психології Університету Східної Англії додала, що когнітивні здібності і вміння концентрувати увагу у дітей були на різних рівнях розвитку. Вона зазначила, що існують теорії, що пояснюють це: одні припускають, що, деякі малюки просто шукають менше способів стимулювати мозок, а інші — що більш активні діти швидше обробляють інформацію, і це змушує їх шукати щось нове частіше. Поточна робота показує, що в появі цих відмінностей певну роль відіграє бажання пізнавати світ.

Щоб доповнити дослідження, вчені попросили батьків або опікунів заповнити невелику анкету, в якій запитували, яка реакція дітей на звуки або яскраві картинки і як довго вони затримують свою увагу на них. Це просили зробити двічі: під час експериментів і через шість місяців по тому.

З’ясувалося, що реакції дітей на шахівницю під час дослідів фактично передбачили, як ті будуть ставитися до телевізійних передач через півроку. «Наші висновки навряд чи можна пояснити раннім впливом — батьки повідомили, що тільки невелика група 10-місячних дітей дивилася телешоу», — кажуть вчені.

За словами авторів, їх дослідження допомагає зрозуміти, як середовище, в якому росте дитина, впливає на її здатність до навчання, когнітивні здібності і тягу до нового. Олена Серена Піккарді з Лондонського університету розповіла, що група планує далі займатися цією темою. Нова робота буде присвячена пошуку відповіді на питання, звідки беруться індивідуальні відмінності у дітей.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net