Прогрес

Вчені з’ясували, чому у вулкана Масая така незвично велика кальдера

Дослідження встановили, як вибухнув вулкан Масая в Нікарагуа.

Кальдера розташованого в Нікарагуа вулкана Масая за площею перевищує вісім квадратних кілометрів. Хоча зазвичай для даного типу, званого базальтовим, характерний менший розмір, а утворюються вони в результаті повільного виходу магми на глибині. Виверження в такому разі зазвичай відбуваються по краях кратера і рідко в його центрі. І хоча Масая вважається базальтовим вулканом, вчені вже давно підозрювали, що з’явився він в результаті виверження, яке за своїм механізмом схоже з кремнієвим типом, для якого характерний швидкий вибуховий викид магми, інформує Ukr.Media.

Тепер же вулканологи з кільського центру океанічних досліджень Гельмгольца ГЕОМАР Венді Перец, Армін Фрйондт і Штеффен Кутерлоф, вперше змогли отримати відомості про це виверження. Для цього вони ідентифікували і виміряли відкладення магми, яка була викинута вулканом 6000 років тому, і нарахували в цілому близько дев’яти кубічних кілометрів, що приблизно в 90 разів більше, ніж викинув ісландський вулкан Ейяфьядлайекюдль у 2010 році.

Крім великих обсягів магми вчені виявили й іншу незвичайну особливість. Базальтова лава зазвичай занадто текуча і тонка для того, щоб утворювати хмари попелу. Але, як випливає з аналізу відкладень, при історичному виверженні Масаї, висота такої хмари перевищувала 20 кілометрів. Відповідно тиск у вулкані повинен був бути у багато разів більшим, ніж при базальтовому виверженні. Даний висновок німецькі вулканологи підтверджують високим вмістом газів в магмі. Крім того, додатковий тиск створила пластова магматична камера, пов’язана з більш глибоким резервуаром магми, і комбінація цих двох факторів викликала сильний вибух.

Автори дослідження впевнені, що воно може бути використане і для вивчення інших вулканів. За словами доктора Арміна Фройндта, незважаючи на те, що подібні виверження є рідкістю, отримані висновки здатні допомогти оцінити потенційну вулканічну небезпеку.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net