Men's & Women's

Вчені з’ясували, чому жінки легше переносять COVID

Американські вчені припустили, що жінки менш важко переносять коронавірус, ніж чоловіки, через статеві гормони. Результати дослідження були опубліковані в журналі CellPress.

Фактичні дані свідчать, що у чоловіків і літніх людей спостерігаються більш серйозні симптоми і більш висока смертність після зараження SARS-CoV-2, ніж у жінок.

Крім того, чоловіки і жінки, які зазнали впливу інших вірусних інфекцій, також демонструють відмінності в перебігу хвороби та наслідки, причому жінки менш сприйнятливі в цілому через більш ефективну імунну відповідь.

Це дозволило припустити, що жіночі статеві гормони допомагають організму боротися з COVID-19.

Вчені провели дослідження, в ході якого інфікували легкою формою коронавірусу мишей. Смертність особин чоловічої статі склала 90% і тільки 20% жіночого.

При важчій формі коронавірусу всі самці померли упродовж п’яти днів, тоді як 50% самок вижили.

Фахівці пов’язали ці факти із захисною роллю естрогену і прогестерону, які мають протизапальну дію, стимулюють вироблення антитіл і сприяють відновленню респіраторних епітеліальних клітин.

Відзначається, що подальші клінічні випробування повинні перевірити, чи приносять ці гормони користь чоловікам і жінкам у постменопаузі, які мають високий ризик розвитку важких симптомів COVID-19.

Раніше вчені заявили, що жінки можуть бути менш схильні до коронавірусу, ніж чоловіки, так як серйозніше ставляться до пандемії.