Прогрес

Вчені з’ясували, коли пацієнти з COVID-19 перестають бути заразними

Аналізи хворих, які одужують, можуть показувати наявність коронавірусу, проте він уже не є небезпечним, вважають дослідники.

Пацієнти з коронавірусом COVID-19 через 11 днів після появи симптомів викликаного ним захворювання перестають бути заразними. До такого висновку прийшли співробітники Національного центру інфекційних захворювань Сінгапуру, а також кафедри вірусології Академії медичних наук республіки, повідомляє газета The Straits Times.

За їхніми оцінками, «аналізи хворих, які одужують, можуть показувати наявність коронавірусу, проте він уже не є небезпечним». Вчені вважають, що «тести виявляють лише частину генома вірусу, але не здатні встановити його життєздатність і можливість передачі іншій людині».

Виконавчий директор центру Лео І Синь зазначив, що дослідники отримали «достатню доказову базу того, що людина перестає бути заразною через 11 днів після (прояву симптомів) захворювання». Водночас, підкреслив учений, «є винятки, наприклад хворі на онкозахворювання, що проходять курс хіміотерапії, або приймають певні імунні препарати після трансплантації органів».

Тим часом у МОЗ Сінгапуру поки що не прийнято рішення про реалізацію цієї концепції. Зараз пацієнт може бути виписаний тільки після проведення двох негативних тестів на коронавірус.

За останніми даними, число інфікованих новим коронавірусом у Сінгапурі перевищило 31 тисячу, з яких 23 померли. Одужали майже 14 тисяч осіб. У лікарнях перебувають близько 800. Решта не вимагають госпіталізації.

Раніше вчені прийшли до висновку, що препарати від малярії не тільки не приносять користі пацієнтам із коронавірусом, а й підвищують ризик смерті від COVID-19. Ідеться про препарати гідроксихлорохін і хлорохін.