Здоров’я

Вчені з’ясували, як жирна їжа впливає на мозок

На їхню думку, та може провокувати запалення, яке шкодить функції мозку.

Вчені з університету Південної Каліфорнії довели, що надлишок жиру в нашому харчуванні призводить не лише до зайвої ваги і, як наслідок, ожиріння, але і до слабоумства мозку — хвороби Альцгеймера, і причому іноді досить рано — з 50 років, інформує Ukr.Media.

Річ у тім, що хвороба Альцгеймера — це генетично детерміноване захворювання, яке пов’язане з відкладенням білка амілоїду в клітинах головного мозку, що згодом веде їх до руйнування. А згідно зі статистикою, кожен дев’ятий житель землі носить в собі небезпечну генну мутацію — аполіпопротеїн Е, яка втричі збільшує ризик виникнення хвороби Альцгеймера в результаті зловживання жирною їжею, а саме продуктами, до складу яких входять трансжири, які виникають у процесі високої температурної обробки, і жири групи Омега-6.

За словами фахівців, коли людина вживає в їжу забагато різного роду рослинних жирів, то вони сприяють так званому асептичному запаленню, в результаті чого утворюються амілоїдні бляшки, які з часом звужують судини, порушують кровообіг і зменшують кількість кисню, що надходить у головний мозок — в цьому випадку клітини мозку починають негайно гинути.

Тому необхідно пам’ятати про добову норму жиру — 1 г на 1 кг ваги. Причому особливу увагу слід приділяти корисним жирам групи Омега-3, яких у співвідношенні з Омега-6 в нормі повинно бути 2:1.

Більше всього жирів групи Омега-3 міститься в печінці тріски, оливковій олії ну і, звичайно ж, в морській рибі. Притому з-за великого вмісту в морській рибі, наприклад, лососеві або сьомзі, поліненасичених жирних кислот Омега-3 — будівельного матеріалу нашого головного мозку, лікарі наполягають на її обов’язковому вживанні — 2-3 рази в тиждень по 150 грамів.

А відмовитися, крім продуктів, що містять трансжири і Омега-6, фахівці радять і від вершкового масла, а також свинини — її слід замінити м’ясом птиці або яловичини, які, до речі, містять максимальну кількість заліза — елемента, необхідного нашому головному мозку.

Таким чином, за словами медиків, зниження на 25% факторів ризику призведе до зниження числа хворих хворобою Альцгеймера на 3 мільйони осіб. Адже невипадково кажуть, що «хвороба шукає жирну їжу». І вже давно доведено, що 80% здоров’я прямо залежить від того, що ми їмо.

Згідно з дослідженнями, жирна їжа гальмує роботу мозку, однак це не означає, що жири слід повністю виключити з раціону. Просто необхідно зрозуміти, які з них необхідні, а які в подальшому можуть завдати шкоди нашому здоров’ю.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net