Прогрес

Вчені зафіксували 12-кілометрову подорож зозулі

Птах перетнув територію 16 країн, безупинно подолавши політ над Індійським океаном із середньою швидкістю 60 км/год.

Вчені відстежили міграцію зозулі, яка подолала більш як 12 000 км. Про це повідомляється в блозі Вirding Вeijing.

Особину виду Cuculus canorus позначили супутниковою міткою разом з ще чотирма птахами. Спостереження показало, що зозуля здолала понад 12 тисяч кілометрів, пролетівши з південної частини Африки в своє місце гніздування у Монголії.

Птах вилетів із Замбії 20 березня і безупинно перетнув частину Індійського океану. При цьому його середня швидкість склала 60 км/год. На своєму шляху зозуля перетнула територію 16 країн.

Орнітологи назвали її політ «гігантською подорожжю» і зазначили, що це одна з найбільш затяжних міграцій наземного птаха.

Інша пташка, Баян, провела частину зими поруч з горою Кіліманджаро на сході Африці і потім дісталася Юньнані в Китаї, де зникла: дослідники вважають, що вона померла від виснаження або була вбита хижаками/людиною.

Птах під назвою Баян пролетів 10 000 кілометрів від гори Кіліманджаро до Юньнані в Китаї всього за два тижні. Вчені припускають, що птах загинув. Ймовірно, він прибув у Китай занадто голодним і втомленим, померши від виснаження або загинувши через хижаків або людей.