Прогрес

Вчені зафіксували, як галактичне цунамі змітає зірки

Вчені спостерігали, як галактичне цунамі змітає зірки. Фахівці побачене назвали «фантастичним шоу феєрверків».

Американські астрофізики з Політехнічного університету Вірджинії за допомогою космічного телескопа Хаббл спостерігали енергетичні викиди квазарів — найпотужніші потоки енергії у Всесвіті. Такі викиди схожі на хвилі цунамі, вони виштовхують пил і газ за межі галактик і зупиняють утворення зірок, пише Astrophysical Journal Supplements.

За словами керівника дослідження, професора кафедри фізики Технічного коледжу Вірджинії Наума Арава, квазари з потужним випромінюванням з’являються, коли внаслідок зіткнення галактик поблизу чорної діри накопичується величезна кількість газу.

Викинутий з чорної діри у вигляді струменів газ розігрівається до мільярда градусів, після чого починає світитися по всьому видимому спектру.

Газ у вигляді квазарних вітрів йде по диску галактики і при цьому просто змітає на своєму шляху матеріал, з якого могли б утворитися нові зірки. В результаті, в галактиці припиняється процес зореутворення.

Результати дослідження показали, що випромінювання чорної діри виштовхує газ і пил на набагато більші відстані, ніж вважалося раніше, це — цунамі галактичного масштабу.

«Будь-хто, хто стане свідком цієї події, побачить фантастичне шоу феєрверків», — зазначив Наума Арава.

Як повідомлялося раніше, Hubble сфотографував галактику «з вати». Вона знаходиться на відстані 60 мільйонів світлових років від Землі.

Також ми писали, що чорна діра в центрі нашої Галактики стала більш активною. З чим це пов’язано, фахівці поки сказати не можуть.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net