Прогрес

Вчені запропонували новий метод виявлення ризику розвитку гестаційного діабету

Ризик розвитку гестаційного діабету можна виявляти по-іншому.

Новий комп’ютерний алгоритм може передбачити ризик розвитку гестаційного діабету ще до настання вагітності, інформує Ukr.Media.

Гестаційний діабет зустрічається у 3-9 % вагітностей. Для цього стану характерне підвищення рівня цукру в крові у жінок, які раніше не страждали на діабет. Зазвичай, діабет діагностується між 24 і 28 тижнями вагітності.

Фахівці з Інституту Вейцмана в Ізраїлі (Weizmann Institute of Science) застосували метод машинного навчання до 450 000 медичних записів про вагітності у жінок, які народили в період з 2010 по 2017 рік. Гестаційний діабет був діагностований за допомогою тесту на толерантність до глюкози приблизно у 4 % вагітностей.

Було проаналізовано понад 2000 параметрів для кожної вагітності. З них було виділено дев’ять найбільш значущих, яких достатньо для виявлення ризику розвитку гестаційного діабету у жінки.

Серед них були: вік жінки, індекс маси тіла, сімейний анамнез щодо діабету та результати тестів на глюкозу під час попередніх вагітностей (якщо вони були).

Отримані дані дослідники застосували до записів про 140 000 вагітностей, які не брали участь у первинному аналізі. Результати дослідження були підтверджені: дев’ять параметрів допомогли точно ідентифікувати жінок, у яких розвинувся гестаційний діабет.

Таким чином, якщо жінка відповість лише на дев’ять питань, можна буде заздалегідь визначити, чи знаходиться вона в групі високого ризику щодо розвитку гестаційного діабету. І можна буде вжити профілактичних заходів — скоригувати раціон харчування, усунути зайву вагу і т. д. З іншого боку, жінки з низьким ризиком розвитку гестаційного діабету, можуть бути позбавлені витрат на додаткові дослідження.

Результати роботи опубліковані в Nature Medicine.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net