Прогрес

Вчені заявили про досі невідомі спроможності алігаторів

Американські вчені встановили, що алігатори можуть регенерувати свої хвости, як ящірки. Про це пише науковий журнал Scientific Reports.

Вчені виловили трьох алігаторів, хвости яких були схожі на знову відрощені. Їх порівняли з нормальною анатомічної формою. Виявилося, що крокодили дійсно виростили до 23 сантиметрів хвоста, а це близько 18% від загальної довжини рептилії.

«Відновлення хряща, кровоносних судин, нервів і лусочок відповідало попереднім дослідженням регенерації хвоста ящірки», — заявив провідний автор дослідження Сінді Сю.

Новий хвіст алігаторів за своєю будовою значно відрізняється від початкового. Зокрема, кістка хвоста замінюється на несегментовану хрящову трубку, спинні щитки і скелетні м’язи відсутні, а на їхньому місці з’являється велика кількість волокнистої сполучної тканини.

«Наше відкриття, яке підтверджує, що алігатори зберегли клітинний механізм для генерації складних хвостів, в той час як птахи його втратили, піднімає питання про те, на якому етапі еволюції це сталося», — заявив співавтор дослідження Кенро Кусумі.

Вчені впевнені, що подальше вивчення механізму регенерації у тварин дозволить розробити нові методи лікування і терапії різних дегенеративних захворювань.

Раніше в Південній Кореї вчені з Національного університету виявили сліди двоногого предка крокодилів.