Прогрес

Вчені заявили про те, що COVID-19 має химерне походження

Геном коронавірусу нового типу на 96% збігається з геномом вірусу кажанів, але проникає він в людські клітини завдяки шиповидному білку, який характерний для версії цього вірусу у яванських панголінів.

На думку вчених, новий коронавірус — химера, який вийшов у результаті мутації двох вірусів. Про це повідомив Science Alert.

Так, згідно з наведеними даними, генетичний аналіз вірусу SARS-CoV-2, що викликає хворобу, показав, що він відноситься до групи бета коронавірусів і доводиться близьким родичем SARS-CoV, який викликає атипову пневмонію і який походить від вірусів кажанів подковоносів.

«Передавальною ланкою між ними і людьми, швидше за все, був дрібний хижак гімалайська цивета, чиє м’ясо популярне в китайській кухні», — припускають вчені.

Вчені стверджують, що SARS-CoV-2 також виник в популяціях кажанів, які представляють собою природний резервуар різних коронавірусів.

«В їхніх організмах інфекції розмножуються, майже не викликаючи симптомів. Можливо, це пов’язано з тим, що імунна система цих тварин добре адаптована до протидії коронавірусу», — йдеться в дослідженні.

Тим часом, деякі з учених вказують і на інших підозрюваних — панголінів. Так, геном коронавірусу, характерного для яванских панголінів, схожий з SARS-CoV-2 на 90%. Це не така велика схожість. Однак шиповидні білки, необхідні для проникнення в клітину, у цього вірусу на 99% подібні до тих, що характерні для SARS-CoV-2.

«Шиповидний білок вірусу RaTG13 збігається з таким у SARS-CoV-2 лише на 77%. Це означає, що коронавірус панголіна може проникнути в людські клітини, а коронавірус кажана — ні. Іншими словами, це своєрідний гібрид між двома вірусами», — обґрунтовують свої висновки експерти.

За словами вчених, процес рекомбінації коронавірусів в природі вже відомий, і він часто призводить до появи гібридних вірусів, здатних атакувати новий вид господарів. Однак для цього два коронавіруси повинні зустрітися в одному організмі.

Експерти схиляються до думки, що поява нового коронавірусу пов’язана з вирощуванням в неволі і вживанням в їжу диких тварин в Китаї.

Також фахівці з лікарні Університету Джорджа Вашингтона показали на відео, як коронавірус COVID-19 вражає легені людини.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net