Прогрес

Вчені заявили, що нульовий пацієнт з COVID-19 з’явився в 2012 році

Вірус, що викликав нинішню пандемію коронавірусу, міг перейти міжвидовий бар’єр і запозичити фрагмент людського гена ще в 2012 році, заявили американські вчені з посиланням на китайську магістерську дисертацію від 2013 року під назвою «Аналіз шести пацієнтів з важкою пневмонією, викликаною невідомими вірусами». Про це, в середу, 29 липня, пише портал Известия.

У науковій роботі описані симптоми схожі на COVID-19 у шести шахтарів, які в 2012 році очищали штольні від екскрементів кажанів. Повідомляється, що троє з хворих померли.

«Цілком ймовірно, що у одного з шахтарів могла статися рекомбінація РНК коронавірусу з РНК гена людини (контролюючого білок ENaC-ɑ) і який має таку ж фурінову вставку,» — вважають вчені.

На думку американських вірусологів, саме легені шахтарів створили унікальні можливості для рекомбінації в РНК вірусу. Там, в геномі вірусу, завдяки вставці з 12 нуклеотидів, і виник той самий фуріновий сайт з восьми амінокислот, необхідний патогену для проникнення всередину клітини людини.

Раніше повідомлялося, що вчені з’ясували, що предок вірусу SARS-CoV-2 відокремився від загального древа еволюції вірусів кажанів від 40 до 70 років тому.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net