Здоров’я

Вчені знайшли білок, що приховує COVID-19 від імунітету

Уже визначена тривимірна структура цього білка. Вчені сподіваються, що це допоможе боротися з наслідками інфікування коронавірусом.

У США молекулярні біологи виявили білковий механізм, який робить РНК коронавірусу COVID-19 невидимою для вродженої імунної системи тих клітин, у які він вже встиг потрапити. Про це повідомив науковий журнал Nature Communications.

«Вірус виробляє білок nsp16, який особливим чином змінює структуру кінцевих ділянок копій його генома. Ці зміни відіграють роль камуфляжу, який обманює клітину і змушує її вважати вірусну РНК частиною самої себе, а не чужорідним включенням», — пояснив один з авторів дослідження, доцент університету штату Техас в Сан-Антоніо Йогеш Гупта.

Учені вважають, що після зараження COVID-19 у роботі імунітету розвиваються важкі порушення. Крім того, виникають й інші проблеми — масові запалення, мікротромби, які і без коронавірусу загрожують життю пацієнта. Зараз вчені намагаються зрозуміти, чому вони з’являються і як їм запобігти.

Для відповіді на це запитання, як зазначає Гупта, важливо розуміти, як коронавірус проникає в клітини людини, обходить вбудовану систему захисту і як його поява змінює життєдіяльність цих клітин. Перша фаза цього процесу — «переклад» генома вірусу на «мову», зрозумілу для клітини.

Для цього в кожній частинці коронавірусу є набір допоміжних білків, які особливим чином змінюють кінцеві ділянки його РНК-молекули, додаючи до них короткий сегмент. Біологи називають його «кепом».

Ця структура складається з молекули 7-метілгуанозину — аналога однієї з «букв» РНК і ДНК, вона є на всіх РНК-копіях генів багатоклітинних організмів. «Кеп» служить міткою, за якою клітини розпізнають свій і чужий генетичний матеріал. Якщо його немає, «чужинця» знищують. Віруси намагаються протидіяти цьому, використовуючи свої власні мітки або крадучи їх у клітини.

Гупта і його колеги з’ясували, що у випадку коронавірусу це завдання вирішує білок nsp16. Вчені з’ясували його точну тривимірну структуру, а також досліджували властивості ферменту nsp10, який відіграє важливу роль у формуванні «кепа» на копіях генома SARS-CoV-2. Для цього вчені отримали велику кількість їхніх молекул, з’єднали їх з 7-метілгуанозином, після чого заморозили і просвітили їх за допомогою рентгенівського кристалографа.

Завдяки цьому Гупта з колегами зрозуміли, як саме цей білок робить молекули РНК коронавірусу невидимими для імунітету. Зокрема, вони виділили кілька критично важливих ділянок nsp16 і nsp10, дестабілізація яких може вивести цю систему вірусного камуфляжу з ладу.

Цікаво те, що у SARS-CoV-2, збудників атипової пневмонії, звичайної застуди і коронавірусів тварин структура nsp16 значно відрізняється. Як саме відмінності в їхній структурі впливають на роботу ферменту, вчені поки не можуть точно сказати. Однак їх розрахунки показують, що вони можуть підвищувати його активність і розширювати можливий «репертуар» молекул, з яким nsp16 може взаємодіяти.

Подальше вивчення вразливих місць nsp16 і nsp10, як сподівається Гупта, приведе до створення коротких молекул, які зможуть заблокувати їхню дію і зробити вірус видимим для вродженої імунної системи людини та інших потенційних жертв COVID-19.

Нагадаємо, дослідники із Сінгапуру дійшли висновку, що імунні клітини людини здатні розпізнавати коронавірус після першого контакту з ними, навіть роки потому. А це більш вагомий фактор імунітету, ніж наявність антитіл.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net