Прогрес

Вчені знайшли ділянки мозку, що регулюють секс і агресію

Експеримент показав, що нейрони мигдалеподібного тіла мозку у самців служать «вимикачами» станів прагнення до спаровування і агресії.

Вчені Нью-Йоркського у і Каліфорнійського університетів виявили зв’язок між двома окремими частинами мозку мишей, відповідальними за сексуальний потяг і агресію у самців. Про це йдеться в статті журналу Nature Neuroscience.

Експеримент показав, що нейрони мигдалеподібного тіла мозку у самців служать «вимикачами» станів прагнення до спаровування і агресії, а також посилають сигнали між частинами мозку, що регулюють емоції, включаючи страх і занепокоєння.

Підтримка сигналу в одній з груп сигнальних клітин мозку мишей призводила до того, що вони продовжували наполегливо доглядати за несприйнятливими самками — чого вони зазвичай не робили. Також миші могли спаровуватися кілька разів поспіль.

Блокування іншої групи сигнальних клітин робило гризунів спокійнішими. При їх активації миші ставали надзвичайно агресивними, нападали навіть на своїх самок і знайомих самців.

«Наші результати дають нове розуміння важливої ​​ролі, яку відіграє задня мигдалина в стимулюванні соціальної поведінки чоловіків — такого як секс і агресія», — зазначив керівник дослідження доктор Такаші Ямагучі з Медичного центру Лангонь та Інституту нейронауки.

За його словами, вчені планують продовжити експеримент з метою з’ясувати, як працюють дві виявлені групи нервових клітин на самках гризунів, а також наскільки можна переносити результати спостережень за мишами на людину.

Нагадаємо, в США молекулярні біологи виявили білковий механізм, який робить РНК коронавірусу COVID-19 невидимою для вродженої імунної системи тих клітин, в які він вже встиг проникнути.