Прогрес

Вчені знайшли докази наявності води на Марсі

Учені повідомляють, що аналіз метеорита NWA 7533, виявленого в пустелі Сахара у 2012 році, показує існування води на Марсі 4,4 мільярда років тому. Результати роботи опубліковані в п’ятницю, 30 жовтня, в журналі Science Advances.

Повідомляється, що метеорит масою 84 грами був частиною небесної скелі, яка розпалася під час входження в атмосферу Землі. Планетологам вже добре відомо, що вода на Червоній планеті існує не менше 3,7 мільярда років. Але, беручи до уваги раніше встановлений вік NWA 7533 і недавно виявлений мінеральний склад, дослідники дійшли висновку, що вода на Марсі була присутня ще на 700 тисяч років раніше цієї оцінки.

«Мінеральний склад метеорита NWA 7533, який впав на Землю у 2012 році, показав ознаки окислення, властивого для води. Це окислення могло статися, якби вода була присутня на марсіанській поверхні або в ній 4,4 мільярда років тому під час удару, який розплавив частину кори планети», — пояснив автор дослідження професор Такасі Мікучі з Токійського університету.

У 2013 році вчені з’ясували, що вік NWA 7533 4,4 мільйона років, що робить його найстарішим з наявних марсіанських метеоритів.

Два уламки метеорита, який розпався під час зіткнення із земною атмосферою, були знайдені в Сахарі у 2011 і 2012 роках. Вчені встановили, що ці камені потрапили на Землю саме з Марса, тому що в них були присутні зразки, схожі з тими, що були зібрані земними роботами на Марсі.

Нагадаємо, що бізнесмен Ілон Маск розповів, де розмістять першу населену базу на Марсі.