Прогрес

Вчені знайшли на Марсі загадкову діру, яка може бути потенційно населеною

Можливо, це вхід в печеру.

Астрономи NASA опублікували інформацію про те, що дивна діра на Марсі, виявлена ще в 2011 році, може приховувати в собі ознаки раннього життя на планеті, інформує Ukr.Media.

Отвір виявили за допомогою High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) — камери, встановленої на борту космічного апарату Mars Reconnaissance Orbiter для вивчення Марса.

Відомо, що діра знаходиться на схилі марсіанського вулкана Гора Павича. Це давно згаслий вулкан, розташований в провінції Фарсида поруч з марсіанським екватором.

Довгий час дослідження цього отвору не проводилися, але нещодавно у вчених знову виник інтерес до цієї цікавої знахідки. Передбачається, що це може бути вхід в підземну печеру, частково освітлену праворуч на зображенні.

Червоною крапкою на малюнку відзначена Гора Павича.

Аналіз місцевості показав, що діра має ширину близько 35 метрів, в той час як внутрішній тіньовий кут показує, що печера може бути глибиною до 20 метрів.

Такі отвори на інших планетах представляють для нас особливий інтерес, оскільки їх внутрішні печери захищені від суворої поверхні Марса. Це говорить про те, що там можуть бути сліди колишнього життя на Червоній планеті, — вважають вчені.

Таким чином, ці ями є головними цілями для майбутніх космічних кораблів, роботів і марсоходів.

Нагадаємо, що планетохід місії «Марс-2020», запуск якого намічений на 17 липня, спробує виявити наявність корисних копалин: вони можуть свідчити про яке-небудь життя на Червоній планеті.

Якщо все піде за планом, ровер приєднається до марсохода Curiosity, а також спробує запустити перший марсіанський вертоліт, який зробить панорамний знімок місцевості.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net