Прогрес

Вчені знайшли на Землі давній космічний пил

Експерти, вивчаючи вміст осколків метеорита, який впав в Австралії, виявили найдавніші з відомих на сьогодні сліди космічного пилу в Сонячній системі.

Сліди найдавнішої зараз матерії в Сонячній системі були виявлені в одному з фрагментів Мерчисонського метеорита. Космічному пилу близько семи мільярдів років, пише Proceedings of the National Academy of Sciences.

Метеорит впав у 1969 році на півдні Австралії поруч з селом Мерчисон, на честь якого і назвали небесного прибульця.

«Можна сказати, що ми тримаємо в руках скам’янілі останки зірок. Ці частинки зоряного пилу перебували в ув’язненні всередині метеорита мільярди років тому. Це зробило їх ідеальними капсулами часу, всередині яких збереглися сліди епохи, яка закінчилася ще до народження Сонячної системи», — розповів доцент Чиказького університету Філіп Хек, який брав участь в дослідженні.

Хек і його колеги зацікавилися зернами карбіду кремнію, тугоплавкого з’єднання вуглецю і кремнію, які є компонентами метеорита.

Вчені виміряли їхній вік, спираючись на співвідношення часток неону-21 і гелію-3. Фахівці розмололи кілька десятків великих зерен міжзоряної матерії, пропустили їх через прискорювач частинок і точно вирахували їхні частки.

З’ясувалося, що більшість з них утворилася приблизно 4,6-4,9 мільярда років тому. Це говорить про те, що перед появою Сонячної системи стався потужний спалах зореутворення по сусідству із «зародком» нашого світила.

Така ж подія відбулася і приблизно сім мільярдів років тому.

«Раніше вважалося, що зірки формувалися в Чумацькому Шляху з приблизно постійною швидкістю. Завдяки цьому метеориту і зернам пилу ми отримали перші прямі свідчення того, що це було не так. Сім мільярдів років тому в галактиці сталася подія, що різко прискорила формування нових світил», — наголосив Хек.

Нагадаємо, що в Китаї вчені виявили метеоритний кратер діаметром 1850 метрів і глибиною 150 метрів.

Також повідомлялося, що в Парижі на аукціон виставили метеорит вагою 364 кг. Він впав на Землю наприкінці XIX століття. Його вартість становить від €80 тис. до €120 тис.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net