Прогрес

Вчені знайшли найбільшу вулканічну зону на Землі

Давня вулканічна зона сягала розміру більше двох тисяч кілометрів у діаметрі. Рух тектонічних плит став причиною її руйнування.

Під територією Новою Зеландією геологи виявили частину гігантської вулканічної зони, яка вважається найбільшою на Землі. Про це повідомляє журнал Science Advances.

Вчені знайшли сліди гігантського міхура магми — суперплюма. Фахівці аналізували швидкість проходження сейсмічних хвиль від землетрусів і вибухів.

Вони виявили, що під час проходження через плато Хікурангі біля Нової Зеландії, хвилі помітно прискорюються. Вони рухаються зі швидкістю дев’ять кілометрів на секунду. При цьому прискорення помітне також для вертикальних хвиль.

Аналогічні результати зафіксували на плато Маніхікі біля острова Самоа і плато Онтонг-Ява на північ від Соломонових островів. Виявилося, що всі вони належать до древньої вулканічної зони, розмір якої сягав понад дві тисячі кілометрів у діаметрі.

У минулому вона стала причиною найбільшої вулканічної активності на Землі.

Суперплюм утворився, коли потік розплавлених порід відірвався від зовнішнього кордону ядра і піднявся до поверхні Землі. Сталося це на глибині 3000 км близько 120 мільйонів років тому.

Рух тектонічних плит став причиною руйнування вулканічного плато, розділивши його на кілька фрагментів. Один з них пересунувся до нової Зеландії і зараз лежить в основі острова Північний.