Прогрес

Вчені знайшли новий спосіб уповільнити старіння

Вчені з Інституту біології старіння імені Макса Планка з’ясували, що мутований білок сестрин здатний впливати на тривалість життя. Результати дослідження були опубліковані на порталі phys.org.

Відомо, що обмеження в харчуванні приводять до збільшення тривалості життя багатьох тварин і можуть поліпшити здоров’я людини. При цьому зменшення вживання певних харчових компонентів, особливо деяких білків і амінокислот, важливіше для реакції організму, ніж загальне зниження калорійності.

Молекулярні механізми, що лежать в основі такого ефекту, все ще незрозумілі, і фахівці провели випробування на плодових мухах, щоб наблизитися до розгадки.

«Наші результати на мухах показали, що сестрин є новим потенційним фактором проти старіння», — заявила глава дослідницької групи Лінда Партрідж.

За її словами, вченим вдалося показати, що білок сестрин зв’язує певні амінокислоти, і коли таке зв’язування придушували, мухи жили довше.

Мутований сестрин, нездатний зв’язувати амінокислоти, загальмовує старіння у мух навіть з урахуванням багатої білком дієти, яка повинна була прискорити цей процес.

Крім того, збільшення білка в стовбурових клітинах кишечника комах продовжило їхнє життя на 10%.

Дослідники вважають, що сестрин може мати схожу дію на процеси старіння в організмі людини, проте для підтвердження цієї гіпотези потрібен час.

Раніше ізраїльські вчені з’ясували, що киснева терапія в умовах високого тиску здатна уповільнити старіння у людей.