Здоров’я

Вчені знайшли новий спосіб захистити зуби від карієсу

Фахівці з Університету Іллінойсу в ході експериментів отримали хімічну основу, яка дозволить в майбутньому створити зубну пасту для захисту зубів від карієсу. Про це пише New Atlas.

«Карієс зубів розвивається за сприяння бактерій Streptococcus mutans, які живуть в порожнині рота і утворюють на зубах плівку, що руйнує емаль. Раніше для знищення цих мікробів використовували оксид цинку, оксид міді або срібло, але ці сполуки, на жаль, знищують заодно і корисні бактерії», — йдеться в статті.

У пошуку рішення, вчені звернули увагу на властивості наночастинок з оксиду церію.

Спочатку вони засіяли полістиролові пластинки живильним розчином з бактеріями S. mutans, а потім додали наночастинки оксиду церію, створені з нітрату амонію-церію або сульфатів, щоб перевірити, як ця сполука впливає на розвиток мікробів. Виявилося, що вона скорочує появу біоплівки на 40%. Крім того, вона менш токсична для клітин ротової порожнини людини.

Експерти сподіваються зрештою з’єднати ці частинки з фторидом, що зміцнює емаль, і отримати пасту, яка зможе захистити зуби пацієнтів від карієсу.

Раніше вчені на дослідженнях прототипу вакцини проти карієсу змогли домогтися придушення мікрофлори, яка викликає руйнування зубів.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net