Прогрес

Вчені знайшли спосіб робити золото з пластику

Матеріал зберіг частину властивостей пластику.

Швейцарські вчені створили з пластику 18-каратне золото 750-ї проби, яке успадкувало частину властивостей вихідного матеріалу, інформує Ukr.Media.

Вища технічна школа Цюріха (ETH) представила золото, яке по вазі в 5-10 разів легше звичайного. Пластикове золото складається з білкових волокон і полімерного латексу зі вставками тонких дисків нанокристалів золота. Тобто власне золота там практично немає.

Для початку швейцарці розробили суміш вихідних інгредієнтів, перетворили її у водну дисперсію, а потім, додавши сіль, в гель. Воду замістили спиртом, спиртовий гель помістили в камеру, змішали під високим тиском з вуглекислим газом. Отримали однорідний аерогель, який ущільнився до потрібної форми та зберіг 18-каратну композицію.

У нового матеріалу є матеріальні властивості пластику (при падінні видає пластиковий звук) і золота (його можна полірувати та обробляти, отримуючи бажані форми).

У нового золота можна регулювати твердість, змінюючи склад. Латекс можна замінювати на інші види пластику, приміром, на поліпропілен. Створене з нього «пластикове золото» плавиться при набагато нижчій температурі. Форма наночастинок золота змінює колір нового матеріалу.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net