Прогрес

Вчені зробили важливе відкриття про нашу галактику

Вчені з Единбурзького університету виявили, що Чумацький Шлях скручується і деформується під дією гравітації галактики-супутника Велика Магелланова Хмара. Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Astronomy.

Відзначається, що довгий час галактику, в якій розміщена Сонячна система, вважали відносно статичною. Однак, приблизно, 700 мільйонів років тому сталася її гравітаційна взаємодія з галактикою Велика Магелланова Хмара.

Автори дослідження Майкл Петерсен і Хорхе Пеньяррубія, використовуючи складну статистичну модель, яка розраховувала швидкість найдальших зірок Чумацького Шляху, довели, що ефект від зіткнення з цією малою галактикою, яка стала супутником Чумацького Шляху, відчувається досі.

Галактика Велика Магелланова Хмара оточена протяжним ореолом темної матерії, невловимі частинки якої роблять серйозний гравітаційний вплив на рух зірок і газу у Всесвіті.

Дослідники виявили, що величезна гравітаційна сила ореолу темної матерії галактики притягує і скручує спіралевидний диск Чумацького Шляху в напрямку сузір’я Пегаса зі швидкістю 32 кілометри на секунду, або 115 200 кілометрів на годину.

Як підкреслили астрофізики, тепер, щоб описати еволюцію нашої Галактики, необхідно створити нове покоління моделей Чумацького Шляху.

Несподіваним виявився і той факт, що Чумацький Шлях рухається не до нинішнього розташування Великої Магелланової Хмари, а до її точки колишньої траєкторії.

«Це відкриття безумовно руйнує чари того, що наша галактика перебуває в деякому стані рівноваги. Фактично, недавнє падіння Великої Магелланової Хмари викликає сильні збурення в Чумацькому Шляху. Розуміння цього може дати нам безпрецедентне уявлення про розподіл темної матерії в обох галактиках», — заявив Пеньяррубія.

Раніше повідомлялося, що французькі астрофізики виявили у Всесвіті приховану матерію.