Прогрес

Вчені зробили відкриття про вірус герпесу

Дані, отримані внаслідок розшифровки генома герпесу, допоможуть в імунологічній терапії деяких онкологічних захворювань.

Геном вірусу простого герпесу виявився набагато складнішим, ніж вважалося раніше. Про це йдеться в результатах досліджень німецьких і британських біологів, опублікованих у понеділок, 27 квітня, в журналі Nature Communications.

Досі вчені припускали, що геном вірусу ВПГ-1 не такий складний, і в ньому є близько 80 так званих відкритих рамок зчитування (ORF) — послідовностей нуклеотидів у складі ДНК, потенційно здатних кодувати білок.

Результати нового дослідження, яке провели німецькі та британські генетики, показали, що їх набагато більше, а саме — 284. Це збільшення числа ORF пов’язано з тим, що вченим вдалося ідентифікувати сотні нових вірусних транскриптів — молекул РНК, що утворюються в результаті транскрипції — експресії відповідного гена або ділянки ДНК.

«Нові результати тепер дозволяють вивчати окремі гени вірусу набагато детальніше, ніж раніше», — наводяться в прес-релізі Вюрцбурзького університету імені Юліуса і Максиміліана (JMU) в Баварії слова керівника дослідження, професора кафедри вірусології Ларса Долкена (Lars Dölken).

Отримані дані важливі не тільки для кращого розуміння самого вірусу. На думку дослідників, вони матимуть конкретне практичне застосування, наприклад, для розробки онколітичних вірусів на основі ВПГ-1. Це віруси, які використовуються в імунологічній терапії деяких онкологічних захворювань, таких як злоякісна меланома. Даний напрямок онкології отримав назву віротерапії.

Відзначається, що вірус простого герпесу типу 1 (ВПГ-1) — чи не найпоширеніший серед людей вірус. За різними даними, вірусом ВПГ-1 заражені від 60 до 95 відсотків всього дорослого населення світу.

Під час потрапляння в організм людини вірус простого герпесу зберігається там до кінця свого життя. Він може ніяк не заявляти про себе протягом тривалого часу, стаючи активним тільки за особливих обставин, таких як ослаблення імунної системи, переохолодження, нервовий стрес і деяких інших.

У більшості людей ВПГ-1 виявляється у вигляді супроводжуваним неприємним свербінням висипань на губах або під носом, що в народі називають «губною застудою». Але в окремих випадках інфекції, пов’язані з цим вірусом, можуть мати серйозні наслідки. Наприклад, ВПГ-1 може викликати герпетичний енцефаліт, який часто призводить до необоротного пошкодження мозку, або небезпечну для життя пневмонію у пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії.

Раніше повідомлялося, що вчені пов’язали виникнення хвороби Альцгеймера з вірусом герпесу.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net