Прогрес

Вчені з’ясували, як метелики рятують свої крила від перегрівання

Дослідники виявили, що певний діапазон температур критично важливий для правильної роботи крил метеликів.

Щоб злетіти, метелику потрібно в прямому сенсі розігрітися: якщо м’язи у нього будуть недостатньо теплими, вони просто не зможуть скорочуватися з тією швидкістю, яка потрібна для польоту. Тому, якщо метелик занадто сильно охолонув — наприклад, після холодної ночі — він виповзає на сонце грітися. Але ж гріються у нього не тільки грудні м’язи, але і все тіло, і крила теж, причому крила нагріваються швидше м’язів. І може вийти так, що до того часу, коли м’язи будуть готові злетіти, як треба, крила виявляться перегрітими, інформує Ukr.Media.

Хоча крила метеликів здаються нам неживими — в тому ж сенсі, в якому неживим є пташине пір’я або наші нігті — в них усе-таки є ділянки живої тканини: це судини, що пронизують крило, по яких тече гемолімфа (аналог крові у комах), і так звані андроконії — групи спеціалізованих лусочок, які випаровують феромони. Перегрів для живих зон крила був би недоречним. Але у метеликів є деякі хитрощі, які дозволяють охолодити перегріте крило.

Дослідники з Колумбійського університету разом з колегами з інших наукових центрів розробили спеціальний метод, за допомогою якого можна було оцінити тепловипромінювання в різних точках крила метелика (звичайна інфрачервона камера тут не підходила — вона не могла навіть відрізнити тепловипромінювання крила від тепловипромінювання фону). Новий метод випробували на метеликах 50 видів, і виявилось, що живі зони крил у них покриті особливими трубчастими наноструктурами, які служать як би радіатором; крім того, і судини, і пахучі ділянки несуть більш товстий шар хітину, який теж допомагає розсіювати тепло.

Крім того, у деяких метеликів виявилася ще і додаткова система охолодження: так, у самців голуб’янок Satyrium caryaevorus і Parrhasius m-album в крилах є судинна структура, яка прокачує кров через пахучі органи — ці судини скорочуються кілька десятків разів у хвилину. Таке псевдосерце в крилах робить їх важчими, але метелики, мабуть, готові змиритися з додатковою вагою в крилі, лише б йому не дати перегрітися і не дати зіпсуватися власному джерелу феромонів.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net