Здоров’я

Вченим вдалося запустити процес регенерації зорового нерва

Вчені знайшли новий спосіб регенерувати пошкоджені клітини зорового нерва. За допомогою генної терапії їм вдалося стимулювати процес регенерації нервових волокон, а також захистити нейрони сітківки від загибелі. Їх висновки опубліковані на сайті Кембриджського університету.

Дослідникам було відомо, що незрілі нейрони в організмі мають кращі можливості до відновлення, втрачаючи їх протягом свого розвитку. Вивчивши це явище, вчені виявили, що в незрілих клітинах присутня більша кількість білка протрудіну, наявністю великої кількості якого не можуть похвалитися ні ЦНС, ні ПНС.

Вивчивши властивості білка, дослідники зробили висновок, що він є однією з причин, з якої молоді нейрони мають кращу опірністю до пошкоджень. Бажаючи вивчити його ефект на практиці вчені провели два експерименти.

«Перші досліди провели на культурі клітин мозку. Вчені пошкодили аксони і стали спостерігати за реакцією клітин у відповідь на протрудін. Виявилося, що збільшення кількості або активності білка значно посилювало регенерацію. Тестування методу у мишей з травмами зорового нерва показало, що за допомогою протрудіну аксони могли регенерувати навіть на великій відстані, а нейрони сітківки були захищені від загибелі», — йдеться в описі дослідження.

В першу чергу, отримані результати відкривають нові перспективи для лікування глаукоми, впевнені автори. При глаукомі зоровий нерв, що з’єднує очі і мозок, поступово пошкоджується і часто це відбувається через підвищений тиск всередині ока.

«Експерименти з сітківкою ока в чаші Петрі вже показали, що активація протрудіну призводить до майже повного захисту нейронів сітківки. Зазвичай без лікування близько половини нейронів сітківки гинуть після її відшарування протягом трьох днів», — йдеться в роботі.

Раніше в Університеті Торонто розробили гідрогель, який відновлює функцію клітин сітківки.