Прогрес

Вченими у космічному просторі знайдена цукрово-алкогольна комета

Комета, яка постійно викидає алкоголь і цукор в космос.

Кожен рік астрономами відкриваються десятки нових комет. Якісь з них в черговий раз летять прямо до Землі, обіцяючи загальну загибель, а деякі небесні тіла курсують десь на межі Сонячної системи, не викликаючи ніякого інтересу і формально заносяться до реєстру. Однак деякі космічні об’єкти викликають пильний інтерес вчених завдяки своїм унікальним «фішкам»: формою або складом, інформує Ukr.Media.

Вивченню піддалася і комета Лавджоя, яка була названа на честь першовідкривача і вважається однією з найбільш яскравих комет, що пролітали неподалік від нашої планети. У 2015 році вона пролетіла на максимально близькій відстані від Сонця і залишила за собою досить помітний шлейф з води, що випарувалася. Було підраховано, що за одну секунду з поверхні небесного тіла випаровувалося більше 20 тонн води. Втім, будь-яка комета, особливо крижана, буде «танути» біля нашого світила. Інтерес тут викликає інший факт.

Процес наближення комети під кодовою назвою C/2014 Q2 до Сонця записувався групою французьких астрономів, які керували роботою радіотелескопа з тарілкоподібною антеною діаметром 30 метрів. Природно, все що відбувалося записувалося на складну апаратуру. Ці ж учені з Паризької обсерваторії, вивчивши газовий склад шлейфу комети, опублікували доповідь, в якому звучали сенсаційні факти. Хвіст комети Лавджоя складався з 21 складного з’єднання. Крім води і простих вуглеводнів вчені виявили молекули етилового спирту, причому щомиті комета виділяла стільки етанолу, скільки б його містилося в 550 пляшках пива. Крім того, хроматографічним аналізом шлейфу були виявлені сліди етиленгліколю, мурашиної кислоти, ацетальдегіду і, що найважливіше, гікольальдегіда — простої форми цукру. Здавалося б, ну і що?

Сліди такої складної органіки є серйозним підтвердженням тієї гіпотези, що життя на Землю було занесене з космосу на таких же кометах. Говорячи про життя, мається на увазі не готові мікроорганізми, а органічні молекули, які потрапили в той хаос, що панував на планеті більше 5 мільярдів років тому. Теоретично ці молекули з’єднувалися одна з одною протягом мільйонів років, формуючи складні вуглеводні речовини, коацервати і пробіонти (згідно теорії Опаріна).

На підтвердження цієї гіпотези можна віднести і факти виявлення органічних сполук на іншій кометі, більш відомій громадськості: комета Чурюмова-Герасименко, на яку у 2014 році опустився керований дослідницький модуль «Філи». На цьому небесному тілі були виявлені метан, аміак, ацетон і вода, з яких теоретично можуть синтезуватися молекули амінокислот.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net