Здоров’я

Відчинені вікна і кондиціонери зменшать ризик зараження коронавірусом

Для того, щоб зменшити кількість частинок аерозолів і мікрокрапель вологи, які можуть переносити коронавірус нового типу в повітрі закритих приміщень, досить просто відчинити вікно або ввімкнути кондиціонер. В результаті таких частинок може стати менше в 1,5-2 рази, опублікував дослідження науковий журнал Physics of Fluids.

«Коли ви відчиняєте вікно, з кімнати відлітає близько 70% видихуваних крапель вологи розміром з мікрон. Кондиціонери видаляють до половини всіх частинок, які виділяються в повітря при розмові або диханні. При цьому важливо розуміти, що інші частинки осідають на різні поверхні і можуть потім ще раз потрапити в повітря», — розповів один з авторів дослідження, фізик з Університету штату Нью-Мексико (США) Халід Талаат.

Він і його колеги пишуть, що перспектива відкриття шкіл і університетів, а також початок осені і зими змусила вчених задуматися, як коронавірус поширюється в закритих приміщеннях і що потрібно додати до обов’язкового носіння масок і рукавичок для того, щоб перешкодити COVID-19.

Фізики прорахували, як частки аерозолів і мікрокраплі рідин будуть рухатися в шкільному класі або університетській аудиторії, в яких є вікна, що відчиняються, або система очищення і кондиціонування повітря.

Їхні розрахунки підтвердили, що значна частка частинок і крапель, які видихають люди в приміщенні, легко досягає їхніх сусідів, оскільки в середньому вони можуть долати відстань в 2-2,5 метра. При цьому кількість таких частинок можна різко зменшити, просто відчинивши вікно або ввімкнувши кондиціонер.

Зокрема, якщо відчинити вікно, то з приміщення вилітає приблизно 40% аерозольних часток. Це знижує ризик передачі аерозолів — і, отже, вірусу — від однієї людини до іншої. Схожим чином на їхню кількість впливають фільтри кондиціонерів. Проте, наголошують вчені, для повного захисту учнів і викладачів від коронавірусу цього недостатньо, тому що інші краплі і частинки осідають на поверхні стін, столів та інших об’єктів в кімнатах.

Як повідомлялося, Україна розробляє COVID-вакцину з американцями. А ось лікування ВООЗ проти COVID провалилося.