Прогрес

Відкритий ще один вид рептилій, що існували на зорі появи динозаврів

Американські дослідники ідентифікували досить велику рептилію, яка жила приблизно 200 мільйонів років тому і відноситься до талаттозаврів.

Викопних плазунів вчені виявили на південному сході Аляски ще у 2011 році. Зараз фахівці з Аляскинского університету в Фербанксі з’ясували, що мова йде про раніше невідомий вид талаттозаврів — морських рептилій, які жили понад 200 мільйонів років тому, інформує Ukr.Media.

Новий вид назвали Gunakadeit joseeae. Це відкриття є найбільш повним скелетом талаттозавра з усіх коли-небудь знайдених на території Північної Америки. Воно дало палеонтологам нове розуміння генеалогічного древа талаттозаврів.

Ці істоти жили в той час, коли вперше з’явилися їхні далекі родичі — динозаври. Талаттозаври мешкали в екваторіальних океанах планети, виростаючи до трьох-чотирьох метрів у довжину. За сучасними оцінками, істоти вимерли в кінці тріасового періоду.

«Коли ви знаходите новий вид, одна з речей, яку ви хочете зробити, — це розповісти людям, де, на вашу думку, він вписується в генеалогічне древо», — говорить Патрік Дракенміллер, один з авторів дослідження. Процес вивчення родоводу доісторичної істоти включає аналіз безлічі подібних анатомічних особливостей з викопних зразків по всьому світу, після чого починається комп’ютерна обробка величезного масиву інформації.

Gunakadeit joseeae має ряд характерних особливостей, у тому числі надзвичайно витягнуту форму голови з загостреною передньою частиною. Дослідники вважають, що це допомагало істоті добувати собі їжу — дрібних тварин, що залишались без укриття в щілинах прибережних рифів.

«Ймовірно, тварина засовувала свій гострий ніс у тріщини і щілини на коралових рифах і харчувалася м’якими організмами», — говорить Патрік Дракенміллер. На думку вченого, істота знаходила прожиток на мілководді, що, можливо, і призвело до зникнення Gunakadeit joseeae. Фатальну роль тут могли зіграти падіння рівня моря і пов’язане з цим порушення звичних харчових ланцюжків.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net