Прогрес

Відкрито новий стан речовини

Теоретичне існування такого стану матерії було передбачене більш як сто років тому, але його існування не було доведено.

У Колорадському університеті в Боулдері вчені виявили новий стан матерії. Дані про дослідження опубліковані в журналі Nature.

В ході вивчення штучної органічної молекули RM734, фахівці помітили її аномальну поведінку. За високих температур речовина демонструвала класичну нематичну фазу, але поводилася дивно в холоді.

Нематичний стан характерний для рідких кристалів, які об’єднують у собі властивості рідини і твердих тіл. Ці властивості дозволили використовувати їх у рідкокристалічних дисплеях.

Зазвичай у нематичному кристалі половина молекул спрямована в одну сторону, а решта — в протилежну. При цьому, молекули обирають напрямок випадковим чином.

Нова фаза молекули RM734 виявилася більш чутливою до електричних полів, від 100 до 1000 разів, порівняно зі звичайними рідкими кристалами. Виявилося, що молекули в рідкому кристалі в ферроелектричній нематичній фазі упорядковуються однаковим чином. Так з’являються ділянки, на яких всі кристали спрямовані в одну сторону.

Існування даної властивості рідких кристалів передбачали ще в 1910 році. Фахівці поки не знають, який механізм лежить в основі властивостей RM734.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net