Соціум

Виходець з Конго намагався вкрасти в Луврі «те, що належить Африці»

У Парижі затримали вихідця з Конго за спробу винести з Лувру скульптуру XIII століття. Свій вчинок чоловік пояснив тим, що хотів «забрати те, що було вкрадено з Африки». Про це повідомляє The Art Newspaper.

За даними видання, інцидент стався в четвер. Чоловік на очах у відвідувачів зняв з постаменту скульптуру, що стояла в одному з виставкових павільйонів, і спробував забрати її з собою. За його словами, він хотів повернути в Африку «викрадену спадщину».

«Я повертаюся додому з цією спадщиною, яку було вкрадено», — заявив він на відео, яке було опубліковано в Twitter.

Зазначається, що скульптура була створена на індонезійському острові Флорес і не має жодного відношення до Африки.

Викрадачем виявився активіст з Конго Емері Мвазулу Діябанза. У понеділок він постав перед суддями, які вирішили залишити його на волі до розгляду справи, який призначено на 3 грудня. Потім Емері Мвазулу Діябанза судитимуть за крадіжку за обтяжуючих обставин. Поки що йому заборонено відвідувати будь-які музеї — щоб уникнути рецидивів.

Діябанза раніше вже притягувався до відповідальності у зв’язку з подібним інцидентом. Він намагався заволодіти похоронною посудиною з Музею на набережній Бранлі, яка є зразком традиційного примітивного мистецтва Африки, Азії, Океанії і Америки. Суд оштрафував його на 1 тис. євро.

Нагадаємо, в Берліні невідомі пошкодили близько 70 експонатів музеїв античного і сучасного мистецтва, розташованих на «Музейному острові» в центрі німецької столиці.