Світ

Викиди з АЕС притягнули тропічних риб у Японське море

Дайвери побачили, що стало більше риби загалом і збільшилася різноманітність її видів, включаючи такі як Pomacentrus coelestis і Stethojulis interrupta.

Тропічні риби та інші види змогли заселити невелику прибережну зону в Японському морі завдяки викидам із прилеглої атомної електростанції, йдеться в статті New Scientist.

Справа в тому, що тепла вода з АЕС нагріває воду в океані, роблячи можливим виживання тропічних видів.

Із 2004 року Рейджі Масуда з Кіотського університету і його колеги щозими проводять підводні зйомки на трьох прибережних ділянках біля Кіото. Один із цих майданчиків нагрівається водою, що використовується для охолодження АЕС Такахама, підтримуючи температуру води взимку близько 13,6°C.

Там дайвери побачили, що стало більше риби загалом і збільшилася різноманітність її видів, включаючи такі як Pomacentrus coelestis і Stethojulis interrupta. Тропічні безхребетні представлені довгохвостим морським їжаком.

«Морських їжаків розплодилося дуже багато, оскільки навколо не було хижаків», — говорить Масуда.

Ці тропічні види не були помічені на двох інших ділянках, хоча зимові температури були лише незначно нижчими — на 12,3°C та 11,7°C.

У лютому 2012 року роботи на атомній станції були припинені через катастрофу на Фукусімі. Зимові температури води в місці занурення впали на 3°C — до 10,6°C, і всі тропічні види зникли. Під час зйомок незабаром після припинення діяльності АЕС водолази бачили вмираючих риб і морських їжаків. У 2017 році два із чотирьох блоків на АЕС були перезапущені, і тропічні види поступово повертаються.

Масуда вважає, що результати показують, що зимові температури води в регіоні трохи нижчі від критичного рівня, необхідного тропічним видам для виживання. У зв’язку із глобальним потеплінням температура води навколо помірних районів Японії швидко зростає, а це значить, що тропічні види скоро зможуть колонізувати великі райони узбережжя, що різко змінить прибережні екосистеми.

«Власники магазинів для дайверів можуть бути раді такій зміні. Рибалки — ні. Риби в помірних водах мають кращу комерційну цінність, оскільки вони набагато смачніші», — говорить Масуда.

Нагадаємо, що медузу і білих лебедів помітили в каналах італійської Венеції, що очистилися в період карантину.