Прогрес

Вимирання джмелів спричинене зміною клімату

Вчені попереджають, що за декілька десятиліть цих комах може не залишитись.

Дослідники з Університету Оттави, Канада, розробили методику прогнозування впливу клімату на зникнення видів тварин і комах. Згідно з новими прогнозами, через глобальне потепління джмелі зникають зі швидкістю, відповідною масовому вимиранню, інформує Ukr.Media.

Вчені вважають, що зараз світ перебуває в гущі шостого випадку масового зникнення багатьох видів — найбільшого з часів вимирання динозаврів.

Біологам давно відомо, що зміна клімату завжди пов’язана з ризиком зникнення різних видів живої природи по всій планеті. Було виявлено, що скорочення кількості джмелів у Північній Америці і Європі викликане більш високими температурами.

Дослідження показало, що ймовірність виживання джмелів у будь-якому звичному місці проживання знизилася на 30 % відсотків протягом життя одного покоління людей. Якщо скорочення чисельності комах триватиме такими темпами, багато їх видів можуть зникнути назавжди протягом кількох найближчих десятиліть.

Джмелі дуже важливі для запилення диких рослин і господарських культур, значне зменшення популяції цих комах знизить біологічне різноманіття і вплине на життя людей. Фахівці підрахували, що популяція джмелів майже повністю зникла в тих районах, де температура стала вище.

Дослідження може бути застосоване до будь-якого виду тварин, щоб виявити тенденції зникнення. Пояснення того, чому джмелі та інші види вимирають під час швидкої зміни клімату, викликаного діяльністю людини, допоможе запобігти масовому скороченню видів у 21 столітті.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net